Kipili: roddtävling och sexualupplysning vid gränsen till Kongo

Dagen efter mötet med hälsoministeriet vaknar jag upp vid en stilla men solbadande strand intill Tanganyikasjön, några mil från gränsen till Kongo. Byn vi spenderat natten i heter Kipili och färden hit kvällen innan gick genom hisnande vackra skogsbeklädda berg. Utifrån sett för en dagsbesökare som jag själv är byn väldigt inbjudande där den ligger intill sjön, men det är ett väldigt otillgängligt läge, särskilt under regnperioden. Trots det otillgängliga läget har byn en relativt hög HIV-prevalens, år 2009 innan projektet startade låg den på ca 6,4 procent. När jag frågar hur det kommer sig hänvisar de projektansvariga till det inflöde av affärsmän som kommer för att sälja fisk under fiskeperioden.

Vi är här för att överse kvaliteten på projektets aktiviteter och efter att ha deltagit i en lektion med sexualundervisning i byns primary school och lyssnat på egenskrivna rapplåtar om sexuell- och reproduktiv hälsa från projektets dramagrupp är det dags för dagens höjdpunkt: Roddtävlingen med deltagare från projektets nystartade fotbollslag för kvinnor. Traditionellt sett i byn är rodd och fiske männens domän, något som dagens tävling med endast kvinnliga deltagare är ett försök att bryta. Hejaropen stiger i takt med att tjejerna närmar sig målet vid stranden och stämningen är närmast en folkfest. På strandkanten möter jag en grupp unga män som just klarat av slutexaminationerna i byns secondary school. När jag frågar dem om TMEP-projektet, säger de att projektet har varit väldigt bra för byn och att familjer skaffar färre barn i takt med att de lär sig om familjeplanering. Jag har lite svårt att tro att folk verkligen hunnit ändra sitt barnalstrande på de två år projektet varit i byn, men är ändå glad över att höra 20-åriga killar som inte är bland de som arbetar i projektet prata om familjeplanering.

Projektet har enligt projektaktiva tagits väldigt väl emot i det här området. Enligt chefen för den lokala NGO som har i uppgift att implementera TMEPs ungdomsaktiviteter i distriktet, Bazilio Kapunda, beror detta på att det är det enda projektet som engagerat sig så här djupt i området. Andra projekt stannar en vecka och åker sedan vidare, medan TMEP varit här sedan 2010. ”Det har verkligen blivit deras projekt”, säger han stolt.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s